Een zucht van verlichting

voor de mantelzorger

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die meer dan 8 uur in de week onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, oudere of gehandicapte naaste.

Vergoeding

Kosten voor een Mantelzorgmakelaar kunnen worden vergoed door o.a. zorgverzekeraars, gemeenten en werkgevers.

Elise

Benieuwd wie u als mantelzorgmakelaar kan helpen? Lees meer over Elise op de pagina Over ons.

Ondersteuning en ontzorging voor elke mantelzorger

Je thuiswonende moeder lijdt aan dementie, je zoon is meervoudig gehandicapt, je partner krijgt een ongeluk met ernstige, blijvende schade of je ongeneeslijk zieke buurvrouw is alleen. En jij neemt (een deel van) zijn of haar langdurende zorg op je.

Mantelzorger zijn overkomt je en vergt vaak al je tijd en aandacht. Er zijn echter diverse instanties (loketten), waar je een extra hulp aanvragen kunt om jou te ontlasten, terwijl je naaste de beste zorg krijgt. Je wilt die aanvraag voor financiële (pgb) en praktische ondersteuning (zorg in natura) of een combinatie (MPT) zo snel mogelijk rond hebben. En voor de juiste hulp, dus bij het juiste loket. Zodat jij de nodige ondersteuning inkopen kunt. Met maximaal behoudt van je privéfinanciën, zodat je als huishouden rond kunt komen.

Maar wat is precies nodig? Huishoudelijke hulp, ondersteuning voor de kinderen, aanpassingen aan huis? En wat is daarin mogelijk? Bij welk loket klop je aan voor welke financiële en/of praktische ondersteuning? De WMO, WLZ of ZVW? En hoe gaat zo’n aanvraag in zijn werk? En waar en hoe koop je vervolgens de juiste zorg in?

De dagelijkse zorg drukt al op je. De berg administratie en regelwerk, die komen kijken bij de aanvraag van de juiste zorgindicatie is enorm. Daarin loop je gemakkelijk aan tegen een stroperige organisatie en de ondoorzichtigheid en bureaucratie van de instanties.

Je hebt daarnaast je werk, je gezin en je familie en vrienden. En helemaal achteraan kom jij. Ben jij uitgeput en heb je nooit de rust om even bij te tanken, laat staan eens iets voor jezelf te doen?

Als mantelzorgmakelaar bied ik uitkomst.

Wanneer ben je mantelzorger?

Veel mensen beseffen niet dat ze mantelzorger zijn, omdat het voor hen zo vanzelfsprekend is, dat ze de zorg van een gezins- of familielid op zich nemen.

Wanneer jij minimaal 8 uren per week, minstens 3 maanden achtereen zorgt voor iemand die dat door ziekte, een beperking of ouderdom zelf niet kan, dan ben je mantelzorger. Dat kan zijn in je eigen gezin, je familie of daarbuiten.

Hoe kan ik jou ontzorgen?

Als mantelzorgmakelaar neem ik zaken uit handen, zodat jij zeker weet dat de ondersteuning goed geregeld is, de financiën op orde zijn en jij weer ruimte hebt voor jezelf:
  • Allereerst ben ik je luisterend oor, zodat jij je verhaal kwijt kunt en beseft dat je er niet meer alleen voor staat
  • Samen brengen we de zorgsituatie, behoeften en de knelpunten hierin helder in kaart voor de juiste zorgindicatie
  • Ik help je om de weg te vinden naar het juiste loket en de indicatieaanvraag te voorzien van de volledige informatie, zodat het proces zo snel mogelijk verloopt. Op deze manier krijgt de hulpbehoevende de optimale zorg en wordt jij echt ontlast.
  • Regeltaken neem ik op mij. Denk aan de zorgaanvraag bij de juiste instantie en je wegwijs maken in de werkwijze van de instanties. En het regelen van de hulpmiddelen en ondersteuning, zoals hulp in de huishouding en aanpassingen aan de woning
  • Jij krijgt inzicht in hoe jullie je financieel het beste kunnen bedruipen in deze situatie, zoals inkomen en pensioen. Ook kan ik het gesprek aangaan met de werkgever om te voorkomen dat je uitvalt of de keuze moet maken om te stoppen met werken
  • Ik help bij bezwaar aantekenen tegen het besluit van de CIZ, het Zorgkantoor, de WMO en ZVW als dat nodig is.

 

Walter-Verwaal-Fotic-8955-900x600[1]

Jij houdt de regie.

Je voelt je minder belast en hebt tijd voor je eigen dingen. Eindelijk kun je die hobby weer oppakken, een avondje weg naar vrienden of dat event bezoeken. Of je op een vaste tijd heerlijk terugtrekken met een goed boek.

Je geniet de zekerheid dat alles goed geregeld is. En degene die jij verzorgt, krijgt juiste hulp.

Ben jij mantelzorger en heb je het gevoel te verdrinken? Of wil je dat voorkomen?

Vergoeding

Kosten voor een Mantelzorgmakelaar kunnen worden vergoed door zorgverzekeraars, gemeenten, werkgevers, vanuit het verantwoordingsvrije bedrag van het PGB of door de mantelzorger zelf. De kosten kunnen onder andere gedeclareerd worden door Menzis, VGZ en CZ.

Wilt u meer weten bij wie u uw kosten kunt declareren, neem dan contact met mij op.