Ik ontlast en vereenvoudig de complexe wereld van elke mantelzorger 

 

Elise Lentjes, mantelzorgmakelaar (Arnhem en omgeving)

‘Hoe zorgelijk de situatie ook is, ik wil een stukje optimisme achterlaten na élk gesprek.’

Mijn rol is eenvoudig en complex tegelijkertijd. Het komt er eigenlijk op neer, dat ik lucht breng in een gezins- of thuissituatie, waar mantelzorg dagelijkse praktijk is. Een kind, ouder, ander familielid of zelfs buurman of -vrouw is extra hulpbehoevend en de mantelzorger neemt (een deel van) de zorg op zich. En dat gaat verder dan de dagelijkse praktijk. Hij (of zij) heeft veel te regelen om zowel de zorg als de financiën als de rest van het gezin in goede banen te leiden. En ondertussen heeft hij ruimte nodig om bij te tanken en de eigen dingen te doen.

Ik zorg niet fysiek voor de naaste, maar faciliteer de ondersteuning, de middelen en eventuele aanpassingen aan de woning. Op allerlei vlakken, zowel met de verschillende loketten als de werkgever.

Mantelzorgmakelaar = padvinder, organisator, coördinator en vliegende keep

In de praktijk merk ik, dat veel mantelzorgers de weg naar de juiste instanties niet kennen. Ze belanden in een ingewikkelde wereld van regel- en wetgeving en verschillende loketten, waarvan het onduidelijk is voor welke hulp ze het beste waar aankloppen, laat staan hoe de indicatieaanvraag gedaan moet worden.

Ik begrijp dat. Ik ken de wegen en mogelijkheden uitstekend en help hen met het regelen van de juiste indicatie en het inkopen van de beste zorg.

Mijn werk als mantelzorgmakelaar geeft de nodige uitdaging en des te meer voldoening. Het is geweldig om te zien hoe een gezin of (ouder) stel weer ademhalen kan, de mantelzorger de gelegenheid heeft om weer zijn of haar eigen dingen te doen en zelfs aan het werk kan blijven en de financiën op orde zijn.

Van oorsprong ben ik secretaresse en toen al merkte ik, dat ik me graag vastbijt in een serieuze uitdaging. Mantelzorg is mij min of meer toevallig op mijn pad gekomen en ik dacht direct: voor hen wil ik iets kunnen betekenen.

De stap naar mantelzorgmakelaar bleek een schot in de roos: steeds meer mantelzorgers en mensen om hen heen weten mij te vinden. Dat is een goede zaak: te veel mensen zijn chronisch overbelast. Inmiddels heb ik mij bovendien gespecialiseerd in gezinnen met jonge kinderen, waarvan een kind of ouder mantelzorg nodig heeft. Deze gezinnen behoeven specialistische ondersteuning door de extra ingewikkelde situatie.

Ben jij mantelzorger en groeit het je boven het hoofd? Of voorkom je dat graag?
Ben jij werkgever en merk je, dat een werknemer dreigt uit te vallen?
Spar dus eens over de mogelijkheden.